Translate

BANNER

IF

IF SOMEONE IS STRONG ENOUGH TO BRING YOU DAWN, SHOW THEM THAT YOU ARE STRONG ENOUGH TO GET UP !

TIC..TAC..

IMPARTIALIT. JUSTITIEI




Justitia - impartialitate


Orice autoritate este tentată să abuzeze de puterea ce i-a fost conferită.

In Raportul Singhvi către Comisia Drepturilor Omului a O.N.U. din anul 1987 se apreciază că “ principiile independenţei şi imparţialităţii sunt pietrele de fundament ale motivării şi legitimităţii funcţiei judiciare în orice stat” (pct.75).

Este şi firesc, din moment ce necesitatea asigurării celor două principii este proclamată, între altele, în Declaraţia universală a drepturilor omului (art. 10), Pactul internaţional relativ la drepturile civile şi politice (art. 14) şi în Convenţia europeană a drepturilor omului (art. 6 pct.1).

Un judecător imparţial este cel care menţine balanţa şi judecă fără frică sau favoare pentru a face bine.

Incălcarea independenţei, ca şi a imparţialităţii constituie modalităţi de obstrucţionare a justiţiei în forme foarte variate.

Obstrucţionarea justiţiei se caracterizează, în primul rând, prin deturnarea actului de justiţie de la finalitatea sa, contrar spiritului juridic pe care el este chemat să-l exprime. Dar modalitatea de obstrucţionare a justiţiei, de injustiţie pe calea justiţiei, a existat întotdeauna.

Magistraţii au obligaţia de a aduce de îndată la cunoştinţa preşedintelui instanţei sau, după caz, a procurorului general în subordinea căruia funcţionează, orice ingerinţă de natură politică sau economică din partea unei persoane fizice ori juridice, ca şi a unui grup de persoane.

Incălcarea acestei obligaţii, ca şi a celorlalte dispoziţii ce îi privesc pe magistraţi, din legea respectivă constituie o faptă disciplinară ce poate atrage suspendarea din funcţie pe timp de maximum 6 luni sau îndepărtarea din magistratură, în acest din urmă caz, cel sancţionat neputând ocupa nici o funcţie de specialitate juridică timp de 3 ani.

Magistraţilor le este interzisă orice manifestare contrară demnităţii funcţiei pe care o ocupă ori de natură să afecteze imparţialitatea sau prestigiul acesteia. încălcarea acestei interdicţii, dacă fapta nu este mai gravă, atrage aplicarea de sancţiuni.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu